szabadonálló retina útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

A retina fényérzékeny réteg a szem hátsó részében, amely átalakítja a fényt képeket idegi impulzusok, amelyek továbbítódnak az agyat, hogy szem elől. Amikor a retina leválik mélyebb rétegeiben a szemgolyó, hogy általában támogatja és táplálja azt, a retina azt mondják, hogy kell leszerelni. E nélkül a táplálék és a támogatás, a retina nem megfelelően működik, és ez okozhatja a különböző vizuális tünetek. Például, ha a retina leválik mellett a makula, az része a szem, amely felelős a központja a látótér (olvasás például), akkor előfordulhat, hogy hirtelen, jelentős elmosódása vagy látásvesztés. Azonban, ha a terület a leválás közelebb van a külső szélét a retina, akkor a vizuális veszteség lehet több, mint egy függöny állítanak át egyik oldalán a vizuális mező (a “függöny hatás”). Egyéb tünetei retinaleválás lehetnek úszó formák a látómező vagy rövid villanásokat .; Bár vannak többféle retinaleválás, a leggyakoribb ezek közül indul, amikor a szakadás vagy lyuk alakul ki a retinában, és néhány, a gél-szerű anyag, amely kitölti a szem belsejét (üvegtesti folyadék) szivárog át a nyíláson. Végül, a szivárgó üvegtesti folyadék kerül a retina mögött, különválasztva a retinát a többi réteg a szem .; A retinaszakadás, amely kiváltja a retinaleválás néha okozta trauma. Gyakrabban, ez okozta a változás a gélszerű konzisztencia az üvegtest folyadék, amely akkor fordulhat elő, mint egy része az öregedés. Ez korfüggő változás történhetne kiszámíthatatlanul idősekben, és nincs módja megakadályozni. Amint ez a típusú retinaleválás fejleszt és tüneteket okoz, akkor fejlődhet teljes vakságot, ha nem javítható azonnal .; Az Egyesült Államokban, retinaleválás egy viszonylag ritka állapot, amely csak az egyik minden 10.000 amerikaiak minden évben. Azonban vannak bizonyos csoportok, akik szokatlanul nagy a kockázata a ezt a problémát, beleértve; Emberek, akik szürkehályog műtét – legfeljebb 3% az emberek, akik már a szürkehályog-műtétet végül fejleszteni egy családi retina, így retinaleválás legsúlyosabb műtét utáni szövődmény szürkehályog kezelések. A magas aránya retinaleválás szürkehályog műtét után összefüggésben lehet az üvegtest folyadék a szem belsejében egyre vizes helyett gélszerű a műtét után. Ha volt egy komplikáció idején a szürkehályog műtét, különösen, ha a hátulsó tok a humán szemlencse szakadt, és ott volt veszteség az üvegtest, zselé retina komplikációk különösen leválás még gyakoribb .; Súlyosan rövidlátó emberek – Ezek az emberek gyakran rövidlátó, mert a szemgolyó, hogy szokatlanul hosszú. A hosszúkás formájú több problémát okoz az üvegtesti folyadék és a felület a retina .; Emberek, akik tompa trauma a szembe vagy a behatoló szemsérülés

Tünetek

Tünetei a levált retina lehetnek; A hirtelen megjelenése “lebegő” (sötét, félig átlátszó, lebegő alakok) a látómezőben. Legaggasztóbb egy zuhanyzó a fekete pontok. Ezek valóban a vörösvértestek, mert minden Retinahasadások vérzik egy kicsit, ha azok előfordulnak .; Rövid, fényes villanások – Ezek villog lehet a leginkább észrevehető, amikor mozgatni a szemét a sötétben .; Veszteség a centrális látás; Perifériás látás elvesztése (a függöny hatás)

Diagnózis

Áttekintése után a tünetek, az orvos fogja kérdezni a kórtörténetét, különösen bármilyen korábbi szürkehályog-műtét, rövidlátás, és a cukorbetegség vagy a szem trauma. Továbbá, az orvos megvizsgálja a szemet, és ellenőrizheti, mennyire jól lehet látni, és a periférikus látás (oldalra látás). Végül, az orvos speciális szemcseppet kitágulnak (nyitott) a tanulók, így ő is megvizsgálja a belsejét a szem, beleértve a retina. Ez alatt a retina vizsgálat, az orvos ellenőrizni fogja a retina szakadások és területek leválása egy speciális kézi ophthalmoscope (a világító eszköz keresi a szemben), vagy egy réslámpa. Ha szükséges, orvosa többet tesztek mértékének meghatározására a látótér kiesésnek.

Meddig tart?

Miután a retinaleválás fejleszt és tüneteket okoz, azt úgy kell kezelni, gyorsan, hogy megőrizze annyi látás, mint lehetséges. Ideális esetben a javítás kell tenni kevesebb, mint egy hét után a leválás kezdődött. Mert különítmények fenyegető makula (centrális látás), a legjobb kell kezelni a problémát az első 24 órában.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

A legtöbb retinaleválás vannak az életkorral összefüggő, és nincs módja annak, hogy megakadályozzák őket. Ha középkorú vagy idősebb, akkor lehet azonosítani szem problémák korai stádiumban ütemezésével szemvizsgálat egy szemész minden 1-2 évben.

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Ha van egy kihelyezett retina, akkor kell kezelni egy szemész, egy orvos, aki specializálódott szemproblémák. Számos technika megjavítani retinális könnyek és kiküszöböljék a terület elkülönítés mögött a levált retina. Néhány lehetőségek közé (egyes esetekben több mint egy a lenti lehetőségek közül lehet kombinálni)

Mikor kell orvoshoz

Hívja fel orvosát azonnal, ha a tünetek egy családi retina, különösen, ha kórtörténetében szürkehályog műtét, súlyos rövidlátás, a szem sérülés, a cukorbetegség vagy az előző kezelés kihelyezett retina.

Prognózis

A megfelelő kezelés, a prognózis jó. Több, mint 90% -a családi retinas lehet visszazárni sikeresen. Bizonyos esetekben több mint egy kezelés szükséges.