hasmenés okai

Hasmenés jelentkezik, amikor az étel és a folyadék akkor lenyelik át túl gyorsan, vagy túl nagy mennyiségben – vagy mindkettő – át a kettőspont. Normális esetben a vastagbél elnyeli folyadékok az étel, amit eszik, így egy félig szilárd széklet. De ha a folyadékok a élelmiszerek eszel nem szívódnak, az eredmény egy vizes székletürítés.

Számos betegség és állapot hasmenést okozhat. Gyakori oka a hasmenés közé

Baktériumok és paraziták. Szennyezett élelmiszer vagy víz képes továbbítani a baktériumok és paraziták a szervezetben. Paraziták, mint a Giardia lamblia és Cryptospirodium hasmenést okozhat.

Gyakori bakteriális oka a hasmenés közé Campylobacter, Salmonella, Shigella és Escherichia coli-ban. Hasmenés okozta baktériumok és paraziták is közös utazás során a fejlődő országokban, és gyakran nevezik utazási hasmenés.

Laktóz intolerancia. Tejcukor a cukor a tejben és egyéb tejtermékek. Sokan nehezen emésztő laktóz és hasmenést tapasztal evés után tejtermékek.

A test teszi egy olyan enzim, amely segít megemészteni a laktózt, de a legtöbb ember számára, a az enzim szintje leesik gyorsan gyermekkor után. Ennek hatására megnő a kockázata a laktóz intolerancia, ahogy öregszünk.