esszenciális thrombocythaemia

Essential thrombocythaemia egy ritka rendellenesség, amelyben a szervezet túl sok a vérlemezkék. Ez az állapot okozhat, hogy úgy érzi fáradt, szédülés és a fejfájást és látászavarok. Ez is növeli a vérrögképződés kockázatát.

Essential thrombocythaemia (Throm-boe-sie-THEE-me-uh) sokkal gyakoribb az emberek több mint 50 év, és valamivel gyakrabban fordul elő nőknél. A fiatalok fejlesztésére is.

Esszenciális trombocitémia egy krónikus betegség, amely nem gyógyítható. Ha van egy enyhe formája a betegség, akkor nem kell a kezelést. Ha van egy súlyos állapot, akkor szükség lehet a gyógyszer, amely csökkenti a vérlemezkék száma, vérhígító vagy mindkettő.

Az első jelzés van a betegség lehet a fejlődés egy vérrög (trombus). Vérrögök alakulhatnak ki bárhol a szervezetben, de az alapvető thrombocythaemiával előforduló leggyakrabban az agy, a kezek és lábak.

Jelek és tünetek attól függenek, ahol a rög formában. Tartalmazzák

Ritkábban, esszenciális trombocitémia vérzéshez vezethet, különösen, ha a vérlemezkeszám rendkívül magas (több mint 1 millió vérlemezkék egy mikroliter vérben). Vérzés formájában

Ha egy vérrög történik az artériák, hogy a kínálat az agyban, ez okozhatja a tranziens ischaemiás attack (TIA) vagy stroke. A TIA vagy ministroke, egy ideiglenes megszakítása a vér áramlását az agy egy részének. Jelei és tünetei a stroke vagy TIA hirtelen alakulnak ki, és egy olyan

Mikor kell orvoshoz

Amit megtehetsz

Azonnal forduljon orvoshoz

Csontvelő – szivacsos szövet belsejében a csontokat – tartalmaz őssejteket, hogy válhat a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék (trombociták). A vérlemezkék összetapadnak, így a vér, hogy egy vérrög, amely megállítja a vérzést, ha károsíthatja az artériákat, így például, ha kap egy vágás. Egy normális vérlemezkeszám tól 150.000 450.000 vérlemezkék egy mikroliter vérben.

Mit várnak el az orvos

Ha lényeges, vagy primer, trombocitémaia csontvelő tesz túl sok vérlemezke-képző sejtek (megakariocitáknak). A fölös vérlemezkék nem fog rendesen működni, ami a kóros véralvadás vagy vérzés.

Gyógyszer

A pontos oka az esszenciális thrombocythaemia és más hasonló állapotok, ismert, mint a mieloproliferatív rendellenességek, nem ismert. Mintegy 80 százaléka az emberek a betegség van egy szerzett génmutáció hozzájárul a betegség. Ez magában foglalhatja a Janus kináz 2 (JAK2), calreticulin (CALR) vagy MPL génmutációt.

sürgősségi eljárás

A magas vérlemezkeszám, ami által okozott alapbetegség, például fertőzést vagy vashiány nevezzük reaktív vagy szekunder, thrombocythaemia. Középfokú trombocitémaia kevesebb a vérrögképződés kockázatát, és a vérzés, mint a nem ember esszenciális thrombocythaemiában.

Az emberek alapvető thrombocythaemiával akik idősebbek vannak a szövődmények kockázata, mint azok az emberek, akik már voltak előzetes vérrögképződés vagy vérzés problémák a betegséget.

Az abnormális véralvadási az esszenciális thrombocythaemia vezethet, hogy a különböző, potenciálisan súlyos szövődmények, beleértve a

Essential thrombocythaemia is okozhat vérzést, jelentős vérveszteséggel. Néhány ember esszenciális thrombocythaemia később haladást ezen potenciálisan életveszélyes betegségek

Itt van néhány információ, melyek segítségével kész a kinevezése, és tudni, hogy mit várnak el az orvos.

Az alapvető trombocitémia, néhány alapvető kérdést, hogy kérdezze meg orvosát a

Ne habozzon, kérje további kérdéseket, hogy eszedbe közben a találkozót.

Orvosa valószínűleg kérdezni néhány kérdést, mint például a

Ha a vérkép felett 450.000 vérlemezkék egy mikroliter vérben, az orvos fogja keresni az alapbetegség. Ő fogja kizárni minden más oka a magas vérlemezkeszám, hogy erősítse meg a diagnózist az esszenciális thrombocythaemia. A vérvizsgálat lehetnek

Lehet, hogy orvosa azt sugallják, két csontvelő vizsgálatokat

Esszenciális thrombocythaemia kezelésére függ kockázatát véralvadási vagy vérzési epizódok. Ha 60 évnél fiatalabb, és nem volt jelek vagy tünetek, akkor egyszerűen kell időszakos orvosi szűrések.

Az orvosa a gyógyszert, ha

Orvosa javasolhatja az alábbi vényköteles gyógyszerek, s talán az alacsony dózisú aszpirin csökkentheti az vérlemezkeszám vagy véralvadási kockázata

Egy orvosi beavatkozás a vérlemezke pheresis használják csak vészhelyzetben, mint a stroke után, vagy más veszélyes vérrögképződést. Ez átmenetileg csökkenti a vérlemezkék száma. A tű csatlakozik egy cső lehetővé teszi a vér áramlását a készülék, amely eltávolítja a vérlemezkéket, amely után a vér vissza a szervezetben.

Ha esszenciális trombocitémia, orvosa javasolhatja, hogy rendszeresen, hogy az alacsony dózisú aszpirin. Az aszpirin teszi a vérlemezkék kevésbé ragadós, és a vér kevésbé valószínű, hogy formában vérrögök. Ez gyakran használják a terhesség, mert van egy kis kockázatot okozó mellékhatások a magzatra.

Szintén próbálja kiválasztani az egészséges életmód csökkenti a kialakulásának kockázatát feltételek, amelyek hozzájárulhatnak a véralvadást. Ezek közé tartozik a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas vér koleszterin. Tegyen lépéseket a

keresse fel orvosát