endocarditis útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Szívbelhártya-gyulladás, más néven fertőzéses szívbelhártya-gyulladás, fertőzés és gyulladás a szívbillentyűk és a belső bélés a szívüregek, amely az úgynevezett szívbelhártya. Endocarditis akkor jelentkezik, ha a fertőző organizmusok, mint a baktériumok vagy gombák, bekerül a véráramba, és rendezze a szívben. A legtöbb esetben ezek az élőlények streptococcus ( “strep”), staphylococcus ( “staphylococcus”), vagy baktérium, amely rendszerint élnek testfelület .; A kórokozó keresztül jut a vérkeringésbe egy kis szünetet a bőr okozta bőrbetegség vagy sérülés, orvosi vagy fogászati ​​beavatkozás, vagy bőrszúrásból, különösen intravénás droghasználók .; Attól függően, hogy az agresszivitás (virulencia) a fertőző csíra, a szív által okozott szívbelhártya lehet gyors és súlyos (akut endocarditis), vagy lassabb és kevésbé drámai (szubakut endocarditis) .; Akut endocarditis – akut endocarditis leggyakrabban fordul elő, amikor egy agresszív faj bőr baktériumok, különösen a Staphylococcus, bekerül a véráramba, és megtámadja a szívbillentyű. Általában az érintett szívbillentyű korábban normális. Miután staphylococcus baktériumok elkezdenek szaporodni a szívben, akkor küldje kis csomókat baktériumok úgynevezett szeptikus emboli a véráramba. A szeptikus embólusok be más szerveket, például a vese, a tüdő és az agy. Intravénás (IV) a kábítószer-használók nagyon nagy a kockázata az akut gyulladás, mert számos tű szúrt hogy agresszív staphylococcus baktériumok sok lehetőséget, hogy belépjen a vér útján a sérült bőrön. Dirty kábítószer-fogyasztással kapcsolatos növeli a kockázatot. Ha nem kezelik, ez a formája endocarditis végzetes lehet kevesebb, mint hat héttel .; Szubakut endocarditis – Ez a forma a szívbelhártya-gyulladás leggyakrabban okozza az egyik viridans csoport streptococcusok (Streptococcus sanguis, mutáns, mitis vagy milleri), amely általában élnek a szájban és a torokban. Streptococcus bovis vagy Streptococcus equinus is okozhat szubakut szívbelhártya-gyulladás, jellemzően olyan betegeknél, akiknek a gyomor-bélrendszeri probléma, mint például a divertikulitisz vagy vastagbél rák. Szubakut endocarditis hajlamos bevonni szívbillentyűk, amelyek abnormális, mint például a beszűkült vagy szivárgó szívbillentyűk. A szubakut bakteriális endocarditis gyakran okoz nem specifikus tünetek, amelyek fennállnak sok héttel a diagnózis.

Tünetek

Tünetei akut endocarditis közé tartozik; Magas láz; Mellkasi fájdalom; Légszomj; Köhögés; extrém fáradtság

Diagnózis

Orvosa áttekinti a kórtörténet, különös tekintettel a lehetséges kockázati tényezők szívbelhártya-gyulladás, beleértve a veleszületett szívbetegségek, reumás láz, mesterséges szívbillentyű vagy pacemaker, a történelem IV kábítószer-használat, és korábban a krónikus betegség. Orvosa azt is megkérdezi, hogy van-e valaha azt mondták, hogy van egy szívzörej és hogy van-e már egyetlen újabb orvosi vagy fogászati ​​eljárás, amelyben a baktériumok csak akkor lehetett volna arra, hogy teljes a véráramba (fogászati ​​méretezés, periodontális sebészet, professzionális fogtisztítás , bronchoscopia bizonyos diagnosztikai teszteket, a húgy- és ivarszervi, kolonoszkópia).

Meddig tart?

Tünetei akut endocarditis általában hirtelen kezdődik, és rosszabb lesz gyorsan. Ez a fertőzés kialakulhat drámaian néhány nap alatt. Szubakut endocarditis lassabban alakul ki, és enyhébb tünetek lehetnek jelen hetek vagy hónapok előtt a betegség gyanúja.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Ha nagy a kockázata a szívbelhártya-gyulladás, mert a sérült szívbillentyű vagy más egészségügyi problémája van, értesítse orvosát és fogorvosát. Annak megakadályozása érdekében endocarditis, az orvos és a fogorvos antibiotikumot, mielőtt bármilyen orvosi vagy fogászati ​​eljárás, amelynek során a baktériumok az esélyük a belépő a vérben. Ez az úgynevezett profilaktikus antibiotikum.

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Amikor szívbelhártya-gyulladás által okozott bakteriális fertőzés, akkor általában kezeljük 4-6 hetes antibiotikumok. A típus a antibiotikum és a hossza a terápiás függ az eredményeket a vér kultúrákban. Antibiotikum kezelés intravénásan (vénán keresztül). A kezelés szinte mindig indult, amíg a kórházban. Ha orvosa úgy dönt, hogy biztonságos, akkor is lemerült haza befejezni folyamán intravénás antibiotikum.

Mikor kell orvoshoz

Hívja fel orvosát, ha az alábbi tüneteket tapasztalja akut vagy szubakut szívbelhártya-gyulladás, különösen, ha van egy története Szívkárosodott, egy ismert szívzörej vagy beültetett készülék a szívedben (műbillentyű vagy pacemaker vezetékes).

Prognózis

A gyors diagnózis és megfelelő orvosi kezelés, több mint 90% -ánál a bakteriális endocarditis vissza. Azok, akiknek a szívbelhártya-gyulladás befolyásolja a jobb oldalon a szív általában jobb kilátások, mint azok, bal oldali bevonása. Abban az esetben, szívbelhártya-gyulladás gombák által okozott, a prognózis általában rosszabb, mint a bakteriális endocarditis.