dystonia betegség

Dystonia mozgási rendellenesség, amelyben az izmok összehúzódnak önkéntelenül, hogy ismétlődő vagy csavaró mozgások.

A feltétel hatással lehet az egyik testrészt (fokális disztónia), két vagy több szomszédos részek (szegmentális dystonia) vagy az összes testrészét (általános dystonia). Az izomgörcs lehet enyhe vagy súlyos, és zavarhatja a teljesítményét napról-napra feladatok.

Tünetek

Nincs gyógymód dystonia. De a gyógyszerek is enyhíti a tüneteket. Műtét néha kikapcsolni vagy szabályozzák az idegek vagy az agy bizonyos régióiban emberek súlyos dystonia.

Kezdje egy területen, például a láb, nyak vagy a kar. Focal dystonia, hogy éves kor után kezdődik 21 általában kezdődik a nyak, a kar vagy az arc és hajlamos marad fokális szegmentális vagy .; Fordul elő az adott intézkedés, például a kézírás .; Rosszabbodnak a stressz, a fáradtság vagy a szorongás .; Egyre észrevehető idővel.

Dystonia hatással van a különböző emberek különböző módon. Izom-összehúzódások talán

Területeken a test, amely hatással lehet többek között

Korai jelei disztónia gyakran enyhék, alkalmi és kapcsolódik egy specifikus aktivitást. Keresse fel orvosát, ha tapasztalt akaratlan izom-összehúzódások.

Neck (nyaki dystonia). Összehúzódások hatására a fejét, hogy csavarja, és kapcsolja az egyik oldalon, és ne húzza előre vagy hátra, néha fájdalmat okoz .; A szemhéjak. Gyors villogás vagy akaratlan izomgörcsök okoz a szemét, hogy lezárja (blepharospasms) teheti meg funkcionálisan vak. Görcsök általában nem fájdalmas, de lehet, hogy növeljék amikor erős fény, stressz, vagy egymásra az emberek. Szemed érezhet száraz .; Állkapocs vagy a nyelv (oromandibular dystonia). Akkor tapasztalhatja elkent beszéd, nyáladzás, és nehézség rágás vagy nyelés. Oromandibular dystonia fájdalmas lehet, és gyakran fordul elő együtt nyaki dystonia vagy blepharospasms .; Gégefő és a hangszalagok (görcsös dystonia). Lehet, hogy egy szűk, vagy suttogó hangon .; Kéz és alkar. Bizonyos típusú dystonia fordul elő csak míg te egy ismétlődő tevékenység, mint az írás (író dystonia), vagy játszani egy adott hangszer (zenész dystonia).

A pontos oka a disztónia nem ismert. De lehet bevonni a megváltozott ideg-sejt kommunikáció számos régiójában az agyban. Bizonyos formái dystonia öröklődnek.

Parkinson kór; Huntington-kór; Wilson-kór; Traumás agysérülés; Születési sérülés; Agyvérzés; Agydaganat vagy bizonyos rendellenességek alakulnak ki bizonyos rákos betegek (paraneopláziás szindróma); Oxigénhiány vagy szén-monoxid-mérgezés; Fertőzések, például tuberkulózis vagy agyvelőgyulladás; Reakciók bizonyos gyógyszerek, illetve nehézfém mérgezés

Okoz

Dystonia is lehet tünete egy másik betegség vagy állapot, beleértve a

Attól függően, hogy milyen típusú disztónia, komplikációk lehetnek

Diagnosztizálni dystonia, orvosa kezdeni a kórtörténet és a fizikális vizsgálat.

Annak meghatározásához, hogy az alapul szolgáló feltételek nem okozza a tüneteket, az orvos is ajánlom

Ahhoz, hogy kezelni a izom-összehúzódások, orvosa kombinációját javasoljuk gyógyszerek, terápiás vagy műtét.

szövődmények

A botulinum toxin (Botox), hogy a befecskendezett speciális izmokat lehet csökkentésére vagy megszüntetésére az izom-összehúzódás, és javítja a rendellenes testtartást. Injekciók általában megismételni minden három-négy hónap.

Testi fogyatékos, amely befolyásolja a teljesítményt a napi tevékenységet, vagy meghatározott feladatai; Funkcionális vakságot dystonia, amely befolyásolja a szemhéjak; Nehézség az állkapocs mozgását, nyelési vagy beszéd; A fájdalom és a fáradtság miatt folyamatos összehúzódása az izmok; Depresszió, szorongás és szociális visszahúzódás

Diagnózis

A mellékhatások általában enyhék és átmenetiek. Ezek közé tartozik a nyak gyengeség, szájszárazság vagy hang megváltozik.

Vér- vagy vizeletvizsgálat. Ezek a vizsgálatok azt igazolták jelei toxinok vagy egyéb körülmények .; MRI vagy CT. Ezen képalkotó vizsgálatokkal azonosítható rendellenesség az agyban, mint a daganatok, sérülések vagy bizonyíték a stroke .; Elektromiográfia (EMG). Ez a teszt méri az elektromos tevékenységet izmokat.

Más gyógyszerek célérték jelző vegyi anyagok az agyban (neurotranszmitterek), amelyek befolyásolják az izmok mozgását. Az opciók között

Karbidopa-levodopa (Parcopa, Sinemet). Ez a kombináció gyógyszer növelheti szintjét a dopamin neurotranszmitter .; Trihexyphenidyl, benztropine. Ezek a gyógyszerek hatnak más neurotranszmitterek. Mellékhatások a memória elvesztése, homályos látás, álmosság, szájszárazság és székrekedés .; A tetrabenazin (Xenazine). Ez a gyógyszer blokkolja a dopamin. Mellékhatások közé tartozik a szedáció, idegesség, depresszió és álmatlanság .; Diazepam (Valium), clonazepam (Klonopin), baclofen (Lioresal). Ezek a gyógyszerek csökkentik ingerületátvitel és segíthet bizonyos formáinak dystonia. Ezek a gyógyszerek okozhatnak mellékhatásokat, ilyen például az álmosság.

Kezelés

Orvosa azt sugallhatja

Ha a tünetek súlyosak, orvosa ajánlani

A fizikoterápia, hogy enyhítsen a tünetek; Logopédiai ha dystonia befolyásolja a hangját; Nyújtó vagy masszázs enyhíteni izomfájdalom; Érzékszervi trükköket, hogy vonják megérintése érintett testrészt, ami segít csökkenteni a fájások

Alternatív gyógymódok dystonia nem is tanulmányozott. Kérdezze meg kezelőorvosát, kiegészítő kezelések megkezdése előtt. Figyelembe venni

Mély agyi stimuláció. Elektródák sebészeti úton beültetett egy adott részét az agy, és csatlakozik egy generátor beültetett a mellkasában. A generátor küldi elektromos impulzusokat az agyba, ami segíthet irányítani az izom összehúzódások. A beállításokat a generátor lehet beállítani, hogy kezelje az adott állapot .; Szelektív denerváció műtét. Ez az eljárás, amely magában foglalja a vágás a szabályozó idegek izomgörcsök, lehet egy lehetőség, hogy bizonyos formáinak kezelésére disztónia, hogy nem sikeresen kezeltek felhasználásával más terápiákat.

Lehet hivatkozni, hogy egy orvos, aki specializálódott zavarok az idegrendszer (neurológus).

Amellett, hogy a kérdésre, hogy már kész kérdezze meg orvosát, ne habozzon feltenni további kérdéseket során a találkozó.

Meditáció és mély légzés. Mindkét lehet enyhíteni a stresszt, ami ronthatja a görcsöket .; Biofeedback. Elektronikus eszközök figyelemmel kíséri a test funkcióit, mint például az izmok feszültségét, a pulzusszám és a vérnyomás. Akkor majd megtanulják, hogyan kell irányítani a tested válaszokat, amelyek segítenek csökkenteni az izom feszültséget és a stresszt .; Jóga. Yoga ötvözi a fizikai testtartás, légzési technikákat, és a meditáció vagy relaxációs .; Nyújtás vagy masszázs. Ezek megkönnyítik izomfájdalom.

Alternatív gyógyászat

Orvosa valószínűleg kérdezni néhány kérdést. Hogy kész válaszolni rájuk tehet időt, hogy menjen át pontot szeretne több időt tölteni a. Lehet kérni,

Írja le a tüneteket, beleértve mindazokat, amelyek látszólag nem kapcsolódnak az oka annak, ha a tervezett találkozót .; Készítsen egy listát az összes gyógyszerek, vitaminok és kiegészítők .; Írja le a gombot orvosi információ, beleértve más körülmények .; Írd le fontos személyes információkat, beleértve a legújabb változások vagy stressz az életedben .; Írja le egy listát a kérdést, hogy kérdezze meg orvosát .; Tegyen fel egy rokon, vagy barát, hogy segítenek, hogy segítsen emlékezni, amit az orvos mond.

Dystonia nem gyógyítható, de meg tudod csinálni egy sor dolgot, hogy minimalizálja annak hatásait

Élet a dystonia lehet nehéz és frusztráló. A tested nem mindig mozog, mint szeretné, és lehet, hogy kényelmetlen a szociális helyzetekben. Ön és családja Célszerű lehet beszélni, hogy egy terapeuta vagy csatlakozzon egy támogató csoport.

Felkészülés egy találkozót

1

Mi a legvalószínűbb oka a tünetek ?; Milyen vizsgálatokat van szükségem? Vajon igényel speciális készítmény ?; Az én állapot valószínűleg átmeneti vagy krónikus ?; Milyen kezelések állnak rendelkezésre ?; Milyen mellékhatások várhatok ezek a kezelések ?; Én ezeket a más egészségügyi feltételek. Hogyan lehet a legjobban kezelni őket?

Életmód és a hazai jogorvoslati

Megküzdés és támogatás

)

További információ a Dystonia

További Dystonia

Mikor kezdett tüneteket ?; Már a tünetek is folyamatos, vagy alkalmi ?; Mennyire súlyos a tünetei ?; Mi van, ha valami, úgy tűnik, hogy javítsa a tünetek ?; Mi van, ha valami, úgy tűnik, hogy súlyosbítja a tüneteket ?; Van valaki a családban soha nem diagnosztizáltak dystonia?

Érzékszervi trükkök csökkenti a görcsöket. Megható bizonyos testrészét okozhat görcsöket, hogy átmenetileg leáll .; Stressz csökkentésére. Próbálja meg elkerülni a stresszes helyzeteket, mert a stressz hajlamos arra, hogy a tünetek súlyosbodását .; Meleg vagy hideg. Hő vagy hideg segíthet enyhíteni izomfájdalom.