dysphagia

Mi dysphagia?

Hogyan lenyelni?

Hogyan dysphagia fordul elő?

Melyek által okozott problémák dysphagia?

Mi okozza dysphagia?

Hogyan dysphagia kezelik?

Mi kutatást végeznek a dysphagia?

Hol kaphatok segítséget?

Hol találok további információt dysphagia?

Emberek dysphagia nyelési nehézségei vannak, és még tapasztalat fájdalmas nyelés (nyelés). Néhány ember lehet teljesen képtelen nyelni, vagy lehet, hogy baj biztonságosan nyelési folyadékot, ételt, vagy nyál. Amikor ez megtörténik, evés lesz a kihívás. Gyakran előfordul, dysphagia megnehezíti, hogy elég kalóriát és folyadékok táplálják a testet, és vezethet a további súlyos egészségügyi problémákat.

Nyelés egy összetett folyamat. Néhány 50 pár az izmok és idegek sok a munka, hogy megkapja az élelmiszer szájába, előkészíti, és mozgassa a szájból a gyomorba. Ez történik a három szakaszban. Az első szakaszban, az úgynevezett orális fázis, a nyelv összegyűjti az élelmiszer vagy folyadék, így készen áll a nyelés. A nyelv és az állkapocs mozognak szilárd étel körül a szájban, így lehet megrágni. Rágás teszi szilárd étel a megfelelő méretű és szerkezetű lenyelni keverésével az étel nyállal. A nyál lágyítja és hidratálja az ételt, hogy nyelési könnyebb. Általában, az egyetlen szilárd mi lenyelni rágás nélkül van a pirula formájában vagy korong. Minden más, amit lenyelni formájában van a folyadék, püré, vagy egy megrágott szilárd anyag formájában.

A második szakasz akkor kezdődik, amikor a nyelv kitolja az élelmiszer vagy folyadék a hátsó a száj. Ez kiváltja a nyelési választ, amely átmegy az étel a garat vagy a torokban (lásd az ábrát). Ebben a fázisban az úgynevezett garat fázis, a gége (hang doboz) zár szorosan, és a légzés leáll, hogy megakadályozzák az élelmiszer vagy folyadék bejutását a légutak és a tüdő.

A harmadik szakasz akkor kezdődik, amikor az élelmiszer vagy folyadék lép be a nyelőcső, a cső, amely hordozza az élelmiszer és a folyadék a gyomorba. Az áthaladás a nyelőcső, az úgynevezett nyelőcső fázis, általában akkor fordul elő három másodpercre, attól függően, hogy a textúra vagy koherenciáját az élelmiszer, de valamivel hosszabb bizonyos esetekben, például amikor a nyelés egy pirulát.

Dysphagia történik, ha probléma van a idegi szabályozás vagy a részt vevő szervezetek bármely részén a nyelési folyamat. Gyenge a nyelv vagy pofaizomzat tehetik nehezen mozog étel körül a szájban rágás. A stroke, vagy más idegrendszeri rendellenesség megnehezíti, hogy indítsa el a nyelési válaszul egy inger, amely lehetővé teszi az élelmiszer-és folyadék mozogni biztonságosan át a torkát. Egy másik nehézség léphet fel, ha a gyenge torokizmokat, mint például a rák után a műtét, nem tud mozogni az összes élelmiszer felé a gyomrot. Dysphagia is eredhet zavarok a nyelőcsövet.

Dysphagia súlyosak lehetnek. Valaki, aki nem tudja lenyelni biztonságosan nem lehet tudni, hogy enni elég a jobb élelmiszerek egészségesek maradjanak, vagy fenntartani az ideális súlyát.

Darabokat, amelyek túl nagyok ahhoz, nyelési beléphet a torok és blokkolja a levegő átjutását. Ezen kívül, ha az élelmiszerek vagy folyadék kerül a légúti, aki rendelkezik dysphagia, köhögés vagy torokköszörülés néha nem távolítható el. Étel vagy folyadék, hogy marad a légúti a tüdőbe juthat, és lehetővé teszi a káros baktériumok növekedését, így a tüdő fertőzés úgynevezett tüdőgyulladást.

Nyelési zavarok is magában foglalhatja a zsebében kívül a nyelőcső okozta gyengeség a nyelőcső fala. Ez abnormális zseb csapdák néhány ételt lenyelni. Amíg fekve vagy alszik, valaki ezzel a problémával húzhat emésztetlen étel a torkán. A nyelőcső is túl szűk, ami az élelmiszer ragaszkodni. Ez az élelmiszer megakadályozhatja más étellel vagy akár folyadékok bejutását a gyomorba.

Dysphagia számos oka lehet, és előfordul, leggyakrabban az idősebb felnőttek. Minden olyan állapot, amely gyengíti vagy károsítja az izmok és idegek használt nyelési okozhat dysphagia. Például, az emberek a betegségek, az idegrendszer, mint a bénulás, vagy a Parkinson-kór, gyakran problémát okoz nyelési. Továbbá, stroke vagy fejsérülés gyengíthetik vagy befolyásolhatja a koordináció a nyelési izmokat vagy limit érzés a szájban és a torokban.

Az emberek született rendellenességek a nyelési mechanizmus nem képes lenyelni rendesen. Csecsemőknél, akik született egy rést a szájpadlás (szájpadhasadék) nem képesek szopni rendesen, ami megnehezíti az ápolás és iszik rendszeresen cumisüveg.

Ezen túlmenően, a rák, a fej, a nyak, vagy a nyelőcső okozhat nyelési problémák. Előfordul, hogy a kezelés az ilyen típusú rákok okozhat dysphagia. Sérülések a fej, a nyak és a mellkas is létrehozhat nyelési problémákat. Fertőzés vagy irritációt okozhatnak a nyelőcsőszűkület. Végül a demenciában szenvedők, memóriazavar és a kognitív hanyatlás megnehezítheti rágni és nyelni.

Vannak különböző kezelések különféle típusú dysphagia. Az orvosok és a beszéd-nyelv patológusok, akik értékelik és kezelik nyelési zavarok használni a különböző tesztek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy nézd meg a szakaszában a nyelési folyamat. Egy teszt, a rugalmas endoszkópos értékelése nyelés érzékszervi vizsgálata (FEESST), használja a kivilágított fiberoptic cső, vagy egy endoszkóppal, a megtekintéséhez a száj és a torok vizsgálata során, hogy a nyelési mechanizmus reagál ingerekre, például egy puff levegő, élelmiszer vagy folyadékok.

A videofluoroscopic fecske vizsgálat (VFSS) egy vizsgálat, amely során a klinikus vesz videóra X-ray a teljes nyelési folyamatot, amelynek az elfogyasztott több étel vagy folyadékok együtt ásványi bárium láthatóság javítása érdekében az emésztőrendszer. Az ilyen képek segítenek azonosítani, hogy hol a nyelési folyamat gondjai vannak. Beszéd-nyelv patológusok használja ezt a módszert, hogy vizsgálja meg, milyen változások tehetők kínál biztonságos stratégia, ha a nyelés. A változás lehet az élelmiszer-szerkezet, méret, fej és nyak testtartás, vagy viselkedési manőverek, mint például a “álla felhúzott” stratégiát, amelyben behajt az álla, hogy az élelmiszerek és egyéb anyagok nem kerülnek be az légcső nyeléskor. Ha nem tudja lenyelni biztonságosan ellenére rehabilitációs stratégiát, akkor orvosi vagy sebészeti beavatkozás szükséges lehet a rövid távú, mint visszaállítani. Progresszív körülmények között, például amiotrófiás laterális szklerózis (ALS, vagy Lou Gehrig-betegség), a adagolócsőbe a gyomorban szükségesek lehetnek a hosszú távú.

Egyes emberek, kezelés magában izom gyakorlatok erősítése gyenge arc izmait, vagy hogy javítsa a koordinációt. Másoknál kezelés magában a tanulás enni különleges módon. Például néhány ember lehet enni a fejüket fordult az egyik oldalon, vagy előre tekint. Étel egy bizonyos módon, vagy elkerülhetők bizonyos élelmiszerek segíthetnek bizonyos helyzetekben. Például, az emberek, akik nem tudják lenyelni a vékony folyadékokat kell hozzá speciális sűrítőanyagok az italukat. Más emberek, hogy elkerüljék a forró vagy hideg ételek vagy italok.

Néhány azonban időigényes elég ételek és folyadékok szájon már nem lehetséges. Ezek az egyének kell más módszerekkel táplálják testüket. Általában ez egy olyan adagoló rendszer, például egy adagolócső, hogy megkerüli vagy kiegészíti a részét a nyelési mechanizmus nem működik normálisan.

A tudósok kutatnak, amelyek javítják a képességét, az orvosok és a beszéd-nyelvi patológusok értékelésére és kezelésére nyelési zavarok. Minden szempontból a nyelési folyamatot vizsgálták minden korosztály, beleértve azokat is, akik nem rendelkeznek dysphagia, hogy a kutatók jobban megértsék, hogyan normális és rendellenes folyamatokat összehasonlítani.

A kutatások azt is vezetett új, biztonságos módon, hogy tanulmányozza a nyelv és a torok mozgások során a nyelési folyamat. Ezek a módszerek segítenek az orvosok és a beszéd-nyelv patológusok biztonságosan értékeli a beteg folyamatban a kezelés során.

Tanulmányok kezelési módszerek segítik a tudósok felfedeznek miért bizonyos formáinak kezelésére munka néhány ember, és nem másokkal. Ez a tudás segít elkerülni néhány ember súlyos tüdő fertőzés, és segít másoknak elkerülni szondatáplálás.

Ha van egy hirtelen vagy fokozatos változás a nyelési képességét, akkor konzultáljon orvosával. Ő lehet hivatkozni, hogy egy otolaryngologist-egy orvos, aki specializálódott betegségek a fül, az orr, a torok, a fej és a nyak-és beszéd-nyelv patológus. Akkor lehet hivatkozni, hogy a neurológus, ha a stroke vagy más neurológiai rendellenesség okozza a nyelési problémát.

A fenntartja a könyvtár a szervezetek, amelyek tájékoztatást adnak a normális és rendezetlen folyamatok hallás, egyensúly, íz, illat, hang, beszéd és nyelv.

Használja a következő kulcsszavakat, hogy segítsen megtalálni a szervezetek, hogy válaszoljon a kérdésekre, és információt nyújt dysphagia

 13-4307; október 2010