didanozin (orálisan) leírása és márkanevek

A didanozin kombinációban alkalmazzák más gyógyszerekkel együtt kezelésére humán immunhiányos vírus (HIV) fertőzés. A HIV a vírus okozza a szerzett immunhiányos szindrómát (AIDS).

Didanosine nem gyógyítja vagy HIV-fertőzés megelőzésére vagy AIDS. Ez segít megőrizni a HIV szaporodását, és úgy tűnik, hogy lassítja a pusztítás az immunrendszer. Ez segíthet késleltetni a fejlesztési problémák általában kapcsolódik az AIDS vagy a HIV-betegség. Didanosine nem tartja meg a terjedését a HIV másoknak. Az emberek, akik ezt a gyógyszert továbbra is a problémák általában összefüggő AIDS vagy HIV-betegség.

Ez a gyógyszer csak az orvosával receptet.

A pufferolt tabletták, amelyek a rágásra, zúzott vagy vízzel keverve már nem kapható az Egyesült Államokban. Ezt a terméket önkéntesen megszüntettük, és nem volt biztonsági okokból. Didanozin késleltetett hatóanyagleadású kapszula (Videx® EK) és gyermekgyógyászati ​​por belsőleges oldathoz továbbra is rendelkezésre állnak.

Ez a termék beszerezhető a következő adagolási formák

Annak eldöntésében, hogy egy gyógyszer, a kockázatokat figyelembe a gyógyszer mérlegelni kell a jó fog tenni. Ez egy olyan döntés, és az orvos fogja tenni. Mert ezt a gyógyszert, a következőket kell figyelembe venni

Por Felfüggesztés; Tablet, rágótabletta, por oldatos; kapszula, késleltetett felszabadulású

Mondja el orvosának, ha valaha bármilyen szokatlan vagy allergiás reakció a ezt a gyógyszert, vagy bármilyen más gyógyszert. Szintén tájékoztassa az egészségügyi szakember, ha bármilyen más típusú allergia, például az élelmiszerekhez, festékek, tartósítószerek, vagy az állatok. A nem vényköteles termékek, olvassa el a címkén vagy a csomagoláson összetevőket óvatosan.

Allergia

Megfelelő vizsgálatok során eddig nem bizonyították specifikus gyermekgyógyászati ​​problémákat, amelyek korlátozzák a hasznosságát didanozin gyermekek 2 hetes vagy annál idősebb.

Pediatric

Megfelelő vizsgálatok során eddig nem bizonyították geriátriai-specifikus problémák, amelyek korlátozzák a hasznosságát didanozin az idősek. Azonban idős betegeknél nagyobb valószínűséggel korfüggő vesebetegségben szenved, amely miatt szükségessé óvatosság és a kiigazítás a dózist kapó betegeknél a didanozin.

geriátriai

Nincsenek megfelelő vizsgálatok nőknél meghatározására újszülött kockázatát, ha ezt a gyógyszert szoptatás alatt. Mérjük le a potenciális előnyök és a potenciális kockázatok, mielőtt ezt a gyógyszert szoptatás alatt.

Terhesség

Szoptatás

gyógyszer kölcsönhatások

Bár bizonyos gyógyszereket nem szabad együtt használni egyáltalán, más esetekben két különböző gyógyszereket lehet használni együtt, még ha egy interakció előfordulhat. Ezekben az esetekben orvosa akarja változtatni a gyógyszer adagját, vagy egyéb óvintézkedéseket is szükség lehet. Ha ezt a gyógyszert szedi, akkor különösen fontos, hogy az egészségügyi szakember tudja, ha szed az alább felsorolt ​​gyógyszerek. Az alábbi kölcsönhatásokról kiválasztott alapján potenciális jelentőségét, és nem feltétlenül teljes körű.

egyéb kölcsönhatások

Ezzel a gyógyszert az alábbi gyógyszerek nem ajánlott. Orvosa dönthet úgy, hogy nem bánik veled ezt a gyógyszert, vagy megváltoztatni a másik gyógyszer szedése.

Egyéb egészségügyi problémák

Ezzel a gyógyszert az alábbi gyógyszerek általában nem javasolt, de szükség lehet bizonyos esetekben. Ha mindkét gyógyszerfelírás együtt, orvosa módosíthatja az adagolást, vagy milyen gyakran használja egyik vagy mindkét gyógyszerek.

Adagoló

Ezzel a gyógyszert az alábbi gyógyszerek okozhatnak fokozott kockázata bizonyos mellékhatásokat, de a két gyógyszer lehet a legjobb kezelés az Ön számára. Ha mindkét gyógyszerfelírás együtt, orvosa módosíthatja az adagolást, vagy milyen gyakran használja egyik vagy mindkét gyógyszerek.

Bizonyos gyógyszerek nem használtak, vagy ideje körül ételt, vagy eszik egyes élelmiszerek óta kölcsönhatások léphetnek fel. Alkoholos vagy dohány bizonyos gyógyszerek is okozhatnak kölcsönhatások előfordulása. Az alábbi kölcsönhatásokról kiválasztott alapján potenciális jelentőségét, és nem feltétlenül teljes körű.

A jelenléte más egészségügyi problémák befolyásolhatják a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban. Feltétlenül közölje orvosával, ha bármilyen más egészségügyi problémák, különösen a

Vedd ezt a gyógyszert pontosan az orvos utasítása szerint. Ne vegyen be több belőle, ne vegye meg gyakrabban, és ne vigye hosszabb ideig, mint az orvos rendelt. Továbbá, ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy először ellenőrzi orvosával.

Ez a gyógyszer jön egy gyógyszert útmutatót. Olvassa el és kövesse az utasításokat a betét óvatosan. Kérdezze meg kezelőorvosát, ha bármilyen kérdése van.

Mindaddig szedje a didanozin a teljes kezelés ideje alatt, akkor is, ha jobban érzi magát. Csak, hogy gyógyszert, hogy az orvos által felírt kifejezetten az Ön számára. Ne ossza meg a gyógyszert másokkal.

Ezt a gyógyszert akkor működik a legjobban, ha van egy állandó összeget a vérben. Hogy segítsen megőrizni az összeg állandó, ne hagyjon ki egyetlen adagot. Ha segítségre van szüksége a legmegfelelőbb időpontok megtervezéséhez bevenni a gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát.

Didanosine kell bevenni éhgyomorra, mivel az étel tartsa megfelelő működését. Didanosine folyékony orális kell venni legalább 30 perccel előtt vagy 2 órával étkezés után.

Nyelje le a késleltetett hatóanyag-leadású kapszula egész. Ne törje, ne törje össze, ne rágja szét, vagy nyissa meg.

kihagyott adag

Rázza meg a folyékony orális használat előtt. Mérjük minden adag speciálisan jelölt mérőkanalat vagy mérőpohár. Az átlagos háztartás teáskanál nem tölthetnek be a megfelelő mennyiségű folyadékot.

Tárolás

Az adagot ebből a gyógyszerből különböző lesz a különböző betegek. Kövesse az orvos utasításait, vagy az irányok a címkén. A következő adatok csak az átlagos adag ilyen gyógyszer. Ha az Ön adagja más, ne változtassa meg, hacsak orvosa ezt tanácsolta.

Az összeg a gyógyszer szedése erejétől függ a gyógyszer. Továbbá, a dózisok száma szedése minden nap, az idő dózisok beadása között, és azt az időtartamot, akkor a gyógyszer szedését függ az orvosi probléma, amelyre Ön a gyógyszert.

Ha kihagyott egy adagot ebből a gyógyszerből, pótolja, amilyen hamar csak lehetséges. Azonban, ha már majdnem eljött a következő adag, hagyja ki az elfelejtett adagot, és térjen vissza a szokásos adagoláshoz. Ne vegyen be dupla adagot.

Gyerekektől távol tartandó.

Ne tartsa elavult gyógyszer vagy gyógyszer nincs többé szükség.

Kérdezze meg az egészségügyi szakembert, hogyan kell megsemmisíteni a gyógyszer nem használ.

Tárolja a késleltetett felszabadulású kapszula egy zárt tartályban szobahőmérsékleten, hőtől, nedvességtől, és közvetlen fény. Tartsa a fagytól.

Tárolja az orális folyadék a hűtőben. Dobja fel nem használt gyógyszert 30 nap után.

Nagyon fontos, hogy az orvos ellenőrizni az Ön vagy gyermeke fejlődése rendszeres látogatások, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyógyszer megfelelően működik. A vérvizsgálat lehet szükség, hogy ellenőrizze a nem kívánt hatásokat.

Ne használja didanozin ha Ön vagy gyermeke is használ allopurinol (Zyloprim®) vagy ribavirin (Copegus®, Rebetol®). Ezen gyógyszerek együttes alkalmazása súlyos mellékhatásokat okozhatnak.

Ez a gyógyszer okozhat életveszélyes állapot, az ún pancreatitis. Kérdezze meg orvosát azonnal, ha Ön vagy gyermeke több ilyen tünet: puffadás, hidegrázás, székrekedés, sötét vizelet, a gyors szívverés, láz, emésztési zavar, étvágytalanság, hányinger, fájdalom a gyomorban, oldalán vagy has, esetleg a hátba sugárzik, hányás, vagy sárga szemek vagy a bőr.

Két ritka, de súlyos reakció ez a gyógyszer is tejsavas acidózis (túl sok sav a vérben) és máj-toxicitás, amely magában foglalja a máj megnagyobbodása. Ezek gyakoribbak, ha Ön nő, nagyon túlsúlyos (elhízott), vagy már figyelembe HIV-ellenes gyógyszerek hosszú ideig. Hívja fel orvosát azonnal, ha Ön vagy gyermeke több ilyen tünet: hasi vagy gyomorpanaszok vagy görcsök, sötét vizelet, csökkent étvágy, hasmenés, általános rossz közérzet, világos színű széklet, izmok görcsös vagy fájdalom, hányinger , szokatlan fáradtság vagy gyengeség, légzési nehézség, hányás, vagy sárga szemek vagy a bőr.

Kérdezze meg orvosát azonnal, ha Ön vagy gyermeke hasi vagy gyomorfájdalom, fekete, kátrányos széklet, fogínyvérzés, véres vizelet vagy széklet, pontszerű vörös foltok a bőrön, vagy szokatlan vérzés vagy véraláfutás. Ezek tünetei lehetnek nevezett állapot nem cirrhoticus portális hipertenzió.

Tájékoztassa orvosát azonnal, ha Ön vagy gyermeke elkezdeni zsibbadás, bizsergés vagy égő fájdalom a kéz, a kar, láb, vagy a láb. Ezek tünetei lehetnek nevezett állapot perifériás neuropátia.

Az immunrendszer erősebbé, amikor elkezdi szedni a HIV gyógyszerek. Néha az immunrendszer elkezd harcolni a fertőzések, amelyeket rejtett a szervezetben, mint például a tüdőgyulladás vagy a tuberkulózis. Tájékoztassa orvosát azonnal, ha bármilyen változást észlel az egészségre.

Ez a gyógyszer okozhat Önnek vagy gyermekének, hogy a felesleges testzsír. Tájékoztassa orvosát azonnal, ha változást észlel a test alakját, beleértve a megnövelt mennyiségű testzsír a nyak vagy a hát felső, arc, a mellkas körül, vagy a gyomor területe. Esetleg ezek is elveszíti zsírt a lábak, karok, vagy az arc.

Kérdezze meg orvosát azonnal, ha Ön vagy gyermeke elkezdi látni szokatlan színek vagy látászavar. Orvosa, hogy a szemed útján rendszeresen ellenőrizni szemorvos (szemész).

Ne igyon alkoholt használata közben ezt a gyógyszert.

HIV lehet megszerezni, vagy átterjedt más embereket fertőzött testnedvek, például a vér, hüvelyváladék, vagy sperma. Ha a fertőzött, akkor a legjobb, hogy elkerüljék a szexuális tevékenység, amely egy testfolyadékok cseréje másokkal. Ha van szex, mindig viseljen (vagy a partner kopás) óvszer ( “gumi”). Csak óvszer készült latex, és használja őket, minden alkalommal van hüvelyi, anális vagy orális szex. A használata egy spermicid (például nonoxynol-9) is segíthet megakadályozni a HIV átvitelének, ha nem irritálja a vagina, végbél, vagy a szájába. Spermicid kimutatták, hogy megölje HIV laboratóriumi vizsgálatok. Ne használjon olaj alapú zselé, hideg krémet, babaolaj, vagy lerövidítése a kenőanyag-e termékekre is okozhat az óvszer megtörni. Kenőanyagok olaj nélkül, mint például a K-Y-zselé, ajánlott. A nők is szeretnének folytatni a saját óvszert. Fogamzásgátló tabletták és a membránok segít megvédeni a terhesség ellen, de nem fogják akadályozni, hogy valaki így, vagy kapok az AIDS-vírus. Ha az intravénás kábítószer, hogy segítsen megállítani. Ne ossza tűk vagy berendezés senkivel. Egyes városokban, több mint a fele a kábítószer-használók fertőzött és megosztása akár 1 tű vagy fecskendő a vírust. Ha bármilyen kérdése van ezzel, kérdezze meg orvosát.

Ne vegyen be egyéb gyógyszert, amíg nem kaptak beszélni a kezelőorvosával. Ez magában foglalja a recept és vény nélkül kapható (over-the-counter [OTC]) gyógyszerek és gyógynövény vagy vitamin-kiegészítők.

Együtt a szükséges hatást, a gyógyszer okozhat nem kívánt hatásokat. Bár nem minden ilyen mellékhatások fordulhatnak elő, ha mégis fellépnének orvosi ellátásra lehet szüksége.

Kérdezze meg orvosát azonnal, ha az alábbi mellékhatások jelentkeznek

Egyes mellékhatások léphetnek fel, melyek általában nem igényelnek orvosi figyelmet. Ezek a mellékhatások elmúlnak a kezelés során, mint a szervezet alkalmazkodik a gyógyszerhez. Továbbá, az egészségügyi szakember tudja, hogy meséljek módja, hogy megakadályozzák vagy csökkentik bizonyos ezeket a mellékhatásokat. Kérdezze meg az egészségügyi szakembert, ha az alábbiak bármelyikét mellékhatások tovább tartanak vagy kellemetlenné válnak, vagy ha bármilyen kérdése van rájuk

Egyéb fel nem sorolt ​​mellékhatást is előfordulhatnak egyes betegeknél. Ha bármilyen egyéb hatások, kérdezze meg az egészségügyi szakember.