dapagliflozin (szájon át) óvintézkedések

Nagyon fontos, hogy az orvos ellenőrizze a haladást rendszeres látogatások, különösen az első néhány hét, hogy ezt a gyógyszert szedi. A vér és vizelet vizsgálatokra lehet szükség, hogy ellenőrizze a nem kívánt hatásokat.

Rosszullétet, szédülést, vagy ájulás fordulhat elő ezzel a gyógyszerrel. Ez gyakoribb, ha vesebetegségben szenved, az alacsony vérnyomás, vagy ha szed vizelethajtó (víz tabletta). Figyelembe rengeteg folyadékot minden nap segíthet. Igyál sok vizet edzés közben, vagy meleg időben. Kérdezze meg orvosát, ha súlyos hányinger, hányás, vagy hasmenés, hogy nem áll meg. Ez okozhatja, hogy elveszíti túl sok vizet.

Ketoacidózis (magas ketonok és savak képződnek a vérben) előfordulhatnak használata közben ezt a gyógyszert. Ez lehet életveszélyes és azonnali orvosi ellátást igényel. Orvosa akkor az inzulin, a folyadék és szénhidrát csere kezelni ezt a feltételt. Tájékoztassa orvosát azonnal, ha van hányinger, hányás, légzési nehézség, fokozott szomjúság, vagy vizelés, vagy hasi fájdalom.

Ez a gyógyszer fokozhatja a veszélye annak, húgyúti fertőzések, beleértve a pyelonephritis vagy uroszepszist. Kérdezze meg orvosát azonnal, ha a hólyag fájdalom, véres vagy zavaros vizelet, nehéz, égő, vagy fájdalmas vizelés, illetve a hát alsó vagy oldalsó fájdalom.

Ez a gyógyszer okozhat hüvelyi gombás fertőzések a nők és a gombás fertőzések, a pénisz a férfiak. Ez gyakoribb azoknál a betegeknél, akiknek a kórtörténetében genitális gombafertőzés vagy a férfiak, akik nem körülmetélt. A nők is egy hüvelyi folyás, viszketés, vagy szaga. A férfiak lehetnek bőrpír, viszketés, duzzanat, vagy fájdalom a pénisz körüli, vagy a mentesítés erős szagú a pénisz. Kérdezze meg orvosát azonnal, ha a fenti tünetek bármelyikét.

Ez a gyógyszer okozhat hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet). Ez sokkal gyakoribb, ha ezt a gyógyszert szedik együtt más cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl, inzulin, glipizid vagy gliburid). A tünetek az alacsony vércukorszint előtt kezelni kell az általuk okozott, hogy elájul. Az emberek úgy érzik különböző tünetek az alacsony vércukorszint. Fontos, hogy megtanulják, hogy mely tünetek általában már így kezelni gyorsan. Néhány tünet az alacsony vércukorszint közé viselkedés változásokat, amelyek hasonlítanak a részeg, homályos látás, hideg verejtékezés, zavartság, hűvös, sápadt bőr, nehézség gondolkodás, álmosság, rendkívül erős éhség, a gyors szívverés, fejfájás, hogy folytassa, hányinger, remegés, elkent beszéd, vagy szokatlan fáradtság vagy gyengeség. Beszéljen orvosával arról, hogyan kell kezelni az alacsony vércukorszintet.

A hiperglikémia (magas vércukorszint) fordulhat elő, ha nem veszi eléggé vagy kihagy egy adagot a diabétesz gyógyszert, sokat eszik, vagy nem követi a diéta, lázas vagy fertőzése van, vagy nem élnek, mint máskor. Néhány tünet a magas vércukorszint közé homályos látás, álmosság, szájszárazság, kipirult száraz bőr, a gyümölcs-szerű kellemetlen szájszag, gyakori és mennyiségű vizeletürítés, ketonok a vizeletben, étvágytalanság, hányinger vagy hányás, gyors és mély légzés, fáradtság, vagy szokatlan szomjúság. Ha a tünetek a magas vércukorszint fordulhat elő, ellenőrizze a vércukorszintjét, és hívja ki orvosa utasításait.

Ez a gyógyszer lehet kialakulásával összefüggő húgyhólyagrák, és nem alkalmazható olyan betegeknél, akiknél aktív húgyhólyagrák. Kérdezze meg orvosát azonnal, ha vér a vizeletben, vagy fájdalom vizelés közben.

Győződjön meg róla, minden orvosnak vagy fogorvosnak, aki kezeli, akkor tudja, hogy ezt a gyógyszert szedi. Ez a gyógyszer befolyásolhatja az eredményeket az egyes orvosi vizsgálatok (például vizelet glükóz-teszt nem lesz pontos).