cukorbetegség okai

Hogyan működik az inzulin

A szerepe a glükóz

Ahhoz, hogy megértsük a cukorbetegség, először meg kell értenünk, hogyan glükóz általában feldolgozása a szervezetben.

Okai 1. típusú diabétesz

Az inzulin egy hormon, ami a mirigy mögött található, és a gyomor alatt (hasnyálmirigy).

Okai prediabetes és a 2. típusú cukorbetegség

Glükóz – cukor – egy energiaforrás az alkotó sejtek izmok és egyéb szövetek.

A pontos okát 1. típusú diabétesz ismeretlen. Ami ismert, hogy az immunrendszer – amely általában küzd a káros baktériumok és vírusok – megtámadja és elpusztítja az inzulintermelő sejteket a hasnyálmirigyben. Ez hagyja alig vagy egyáltalán nem inzulin. Ahelyett, hogy a szállított be a sejtek cukor halmozódik fel a véráramba.

Type 1 gondolják, hogy együttesen okozza a genetikai hajlam és a környezeti tényezők, bár pontosan milyen sok ilyen tényező még nem tisztázott.

In prediabetes – ami oda vezethet, hogy 2-es típusú cukorbetegség – és a 2. típusú cukorbetegség, a sejtek ellenállóvá válnak az inzulin hatására, és a hasnyálmirigy nem képes elegendő inzulint leküzdje ezt az ellenállást. Ahelyett, hogy halad a sejtekbe, ahol szükség van rá az energia, cukor halmozódik fel a véráramba.

Pontosan ez miért történik bizonytalan, bár úgy gondolta, hogy genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak a fejlesztés a 2. típusú cukorbetegség. A túlsúly erősen kapcsolódik a fejlesztési 2. típusú diabétesz, de nem mindenki 2-es típusú túlsúlyos.

A terhesség alatt a méhlepény termel hormonokat, hogy fenntartsa a terhesség. Ezek a hormonok, hogy a sejtek ellenállóbbak az inzulin.

Normális esetben a hasnyálmirigy termelésével reagál elég extra inzulin legyőzni ezt az ellenállást. De néha a hasnyálmirigy nem tud lépést tartani. Amikor ez megtörténik, a túl kevés glükóz kerül a sejtek és a túl sok marad a vérben, ami a terhességi cukorbetegség.

Okai terhességi cukorbetegség