Coleus: felhasználás, mellékhatások, kölcsönhatások és figyelmeztetések

17P-acetoxi-8,13-epoxi-1alfa, 6beta, 9alpha-trihidroxilabd-14-én-11-on, Borforsin, Coleus, Coleus barbatus, Coleus forskolii, Coleus forskohlii, Colforsin, Colforsine, Forskohlii, Forskolin, Forskolina, Forskoline , HL-362, L-75-1362B, Plectr ..; Lásd az összes nevet 17P-8,13-epoxi-1alfa, 6beta, 9alpha-trihid-14-én-11-on, Borforsin, Coleus, Coleus barbatus, Coleus forskolii, Coleus forskohlii Colforsin, Colforsine, Forskohlii, forskolin Forskolina, Forskoline, HL-362, L-75-1362B, Plectranthus barbatus; elrejtése nevek

Forskolin egy kémiai megtalálható a növény gyökereit Plectranthus barbatus (Coleus forskohlii). Ez a növény óta használják ősidők óta kezelésére szív betegségek, mint például magas vérnyomás és a mellkasi fájdalom (angina), valamint a légzési rendellenességek, például asztma; Ha szájon, forskolinnal is használják allergia kezelésére, bőrbetegségek, mint például ekcéma és pikkelysömör, az elhízás, a fájdalmas menstruációs periódusok, irritábilis bél szindróma (IBS), húgyúti fertőzések (UTI), húgyhólyag fertőzések, előrehaladott rák, vérrögképződés, szexuális probléma a férfiak, alvászavar (inszomnia), és a görcsök; Egészségügyi szolgáltatók néha adnak Forskolin intravénásan (a IV) szívelégtelenség; Egyesek lélegezni (belégzés) forszkolin por asztma; Forskolin cseppek használnak a szem kezelésére glaukóma; Gyógynövény termék gyártók most termelő Coleus forskohlii kivonatokat tartalmaznak nagy mennyiségű forskolin. Ezeket a készítményeket inkább előtérbe ugyanazon körülmények között, amelyek a forskolinnal már hagyományosan használják. Jelenleg azonban nincs megbízható tudományos adat, amely azt mutatja, Coleus forskohlii kivonat szájon hatékonyak.

Forskolin működik izmok a szív és a falak, az ereket. Ez termel egy erősebb szívverés, szélesítése az ereket, ami csökkenti a vérnyomást.

Esetleg Hatékony fo; A szív nevezett állapot idiopátiás pangásos kardiomiopátia. Néhány kutatás azt mutatja, hogy ami Coleus intravénásan (a IV) javíthatja a szív működését az emberek a pangásos kardiomiopátia; Asztma. Néhány kutatás azt mutatja, hogy belélegzése egyetlen dózis Coleus javíthatja az asztma tüneteinek; Elegendő bizonyíték fo; Merevedési zavar (ED). A korai kutatások arra utalnak, hogy az intravénás Coleus az alapja a pénisz mellett a kábítószer-fentolamin, papaverin és a prosztaglandin E1 javítja a szexuális funkciót a férfiak ED; Fokozott nyomás a szemét. Néhány korai kutatások arra utalnak, hogy a Coleus szemcsepp jelentősen csökkenti a szemnyomást az egészséges emberek nélkül szembetegség. Coleus még nem vizsgálták az glaukóma; Allergia; Bőr; Elhízottság; Időszakban fájdalmak; Irritábilis bél szindróma (IBS); Húgyúti fertőzések (UTI) és a hólyag fertőzések; Magas vérnyomás; Mellkasi fájdalom; Rák; Vérrögök; Álmatlanság; rohamok; Egyéb feltételek. Több bizonyítékra van szükség, hogy értékelje a hatékonyságát forskolin e célra.

Coleus valószínűleg SAFE a legtöbb felnőtt, amikor intravénásan (a IV), a belégzést (belélegezte), vagy amikor alkalmazzák szemcseppet. Azonban nem lehet valamilyen mellékhatása. Adva IV Coleus okozhat kipirulás és alacsony vérnyomás. Inhaláláskor Coleus okozhat torok irritáció, köhögés, remegés, nyugtalanság. Tartalmú szemcseppek Coleus okozhat szúró; Különleges óvintézkedések és figyelmeztetések: Terhesség: Coleus az esetleg veszélyes a terhesség idején. Nagy dózisú coleus lassíthatja vagy megáll a növekedés a magzat. Legyen a biztonság kedvéért, és ne használja; Szoptatás: nincs elég megbízható információ biztonságát figyelembe coleus ha szoptat. Legyen a biztonság kedvéért, és ne használja; A vérzési rendellenességek: Van némi bizonyíték arra, hogy a Coleus növelheti a vérzés kockázatát egyeseknél; Szívbetegség: Coleus esetleg csökkentik a vérnyomást. Van némi aggodalom, hogy Coleus zavarhatja kezelés szív- vagy érrendszeri betegség és lehet, hogy ezek a feltételek rosszabbak. Használja Coleus óvatosan, ha szívbetegsége van; Alacsony vérnyomás: Coleus esetleg csökkentik a vérnyomást. Ha vérnyomása már alacsony, figyelembe Coleus tehetik dobja túl sok; Műtét: Coleus növelheti a vérzés műtét alatt és után. Hagyja abba a Coleus legalább 2 héttel a tervezett műtét.

Forskolin csökkentheti a vérnyomást. Figyelembe forskolint gyógyszert a magas vérnyomás okozhat a vérnyomás megy túl alacsony; Bizonyos gyógyszerek a magas vérnyomás közé nifedipin (Adalat, Procardia), verapamil (Calan, isoptin, Verelan), ditilazem (kardizem), izradipin (dinacirk), felodipin (Plendil), amlodipin (Norvasc), és mások.

Forskolin fokozza a véráramlást. Figyelembe forskolint gyógyszerek, amelyek növelik a vér áramlását a szív növelheti annak az esélyét, szédülés és szédülés; Néhány ilyen gyógyszerek, amelyek növelik a vér áramlását a szív például a nitroglicerin (Nitro-Bid, Nitro-Dur, Nitrostat) és izoszorbid (Imdur, Isordil, Sorbitrate).

Forskolin lelassíthatja a véralvadást. Figyelembe forskolinnal együtt olyan gyógyszerekkel, amelyek szintén lassú véralvadás növelheti az esélyét a zúzódások és vérzések; Bizonyos gyógyszerek, hogy lassú a véralvadást közé aszpirin, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, egyéb), ibuprofen (Advil, Motrin, egyéb), naproxen (Anaprox, Naprosyn, egyéb), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox) , heparin, warfarin (Coumadin), és mások.

A következő adagot vizsgálták tudományos KUTATÁS; INTRAVENOU; Az egészségügyi szolgáltatók ad Forskolin intravénásan (a IV) a szív nevezett állapot idiopátiás pangásos szívbetegség. INHALATIO; Orvosi felügyelet mellett, az asztmában lélegezni forszkolin por segítségével Spinhaler inhalátor.

Referenciák

Ahmad, F., Khan, M. M., Rastogi, A. K., és Kidwai, J. R. inzulin és glukagon felszabadító aktivitása coleonol (forskolin) és annak hatása a vércukorszint normális és alloxan diabéteszes patkányokban. Acta Diabetol Lat 199; 28 (1): 71-77.

al Sereiti, M. R., Abu-Amer, K. M., és Sen P. Farmakológiai rozmaring (Rosmarinus officinalis Linn.), valamint a terápiás potenciál. Indian J. Exp Biol 199; 37 (2): 124-130.

Bartels, S. P., Lee, S. R., és Neufeld, A. H. A hatások a forskolin a ciklikus AMP, az intraocularis nyomást és csarnokvíz képződés nyulakban. Curr.Eye Res 198; 6 (2): 307-320.

Battochio, A. P., Sartori, M. S., és Coelho, C. A. Vízben oldódó kivonat Coleus barbatus modulálja súlygyarapodás, energiahasznosítás és a lipid-anyagcsere másodlagos biliaris cirrhosis: egy kísérleti tanulmány fiatal patkányokon. Acta Cir.Bras. 200; 20 (3): 229-236.

Bersudsky, Y., Kotler, M., Shifrin, M., és Belmaker, R. H. előzetes tanulmány lehetséges pszichoaktív hatásai az intravénás forskolin depressziós és skizofrén betegek. Rövid közlemény. J Neural Transm. 199; 103 (12): 1463-1467.

Bone, K. Clinical Applications ájurvédikus és a kínai gyógynövények, monográfiák Nyugat Herbal Kezelő. 1997

Bryld, L. E. Airborne kontakt dermatitis származó Coleus növény. Am J Kapcsolat Dermat 199; 8 (1): 8-9.

Cahn, D., Melman A., Valčić, M., és Christ, G. J. Forskolin: egy ígéretes új járuléka intracavernosus farmakoterápia. J Urol 199; 155 (5): 1789-1794.

Caprioli J., a Sears, M., Mead, A., Kosley, R. W., Jr., Cherill, R. J., Hugher, F. P., Allen, R. C. és Tressler, C. adenilát-cikláz stimulálására és intraokuláris nyomás csökkentésére forskolinnal analógok. J Ocul.Pharmacol 198; 5 (3), 181-187.

Christenson, J. T., Thulesius, O., és Nazzal, M. impregnálása polytetrafluoethylene (PTFE) érgraftok a C-14-forszkolin, egy új koncepció a felületi kezelésére oltványok. Vasa 199; 19 (4): 315-319.

Christenson, J. T., Thulesius, O., Owunwanne, A., és Nazzal, M. Forskolin impregnálása kis kaliberű PTFE graft csökkenti a korai vérlemezke graft megkötése és javítja átjárhatóságát egy birka modell. Eur.J Vasc.Surg 199; 5 (3): 271-275.

Damanik, R., Wahlqvist, M. L. és Wattanapenpaiboon, N. Lactagogue hatásai Torbangun egy Bataknese hagyományos ételeket. Ázsia Pac J Clin Nutr 200; 15 (2): 267-274.

Ding, X. és Staudinger, J. L. indukciója gyógyszer metabolizmus forskolinnal: a szerepe a pregnán X receptor és a protein kináz egy jelátviteli útvonal. J Pharmacol Ther 200; 312 (2): 849-856.

Dooms-Goossens, A., Borghijs, A., Degreef H., Devriese, E. G. és Geuns, J. M. Airborne kontakt dermatitis a Coleus. Kontakt dermatitis 198; 17 (2): 109-110.

Dubey, M. P., Srimal, R. C., Nityanand, S., és Dhawan B. N. Farmakológiai vizsgálatok coleonol, hipotenzív diterpén származó Coleus forskohlii. J Ethnopharmacol 198; 3 (1): 1-13.

Ealey, P. A., Kohn, L. D., Marshall, N. J., és Ekins, R. P. Forskolin stimuláció naphthylamidase tengerimalac pajzsmirigy szakaszok mutathatók ki citokémiai biológiai vizsgálata. Acta Endocrinol (Copenh) 198; 108 (3): 367-371.

Engprasert, S., Taura, F., Kawamukai, M., és Shoyama, Y. molekuláris klónozása és funkcionális expressziója geranil-geranil-pirofoszfát-szintázának Coleus forskohlii Briq. BMC.Plant Biol 11-18-200; 04:18.

Fischman, L. A., Skorupa, L. A., Souccar, C, és Lapa, A. J. A víz kivonat Coleus barbatus Benth csökken a gyomorsav szekréciót patkányokban. Mem Inst Oswaldo Cruz 199; 86 Suppl 2: 141-143.

Han, L. K. Morimoto, C, Yu, R. H., és Okuda, H. hatása Coleus forskohlii a zsír lerakódását a petefészek patkányokban. Yakugaku Zasshi 200; 125 (5): 449-453.

Hayashida, N., Chihara, S., Tayama, E., Takaseya, T., Enomoto N., Kawara T., és Aoyagi, S. gyulladásgátló hatást a colforsin daropate-hidroklorid, egy új, vízben oldódó forskolint származék. Ann Thorac.Surg. 200; 71 (6): 1931-1938.

Ishikawa, Y. izoforma célzott szabályozásának szív adenilciklázban. J Cardiovasc.Pharmacol 200; 41 Suppl 1: S1-S4.

Jagetia, G. C. és Baliga, M. S. Az értékelés a nitrogén-oxid gyökfogó aktivitásának egyes indiai gyógynövények in vitro: előzetes tanulmány. J Med Élelmiszer 200; 7 (3): 343-348.

Kaik, G. és Witte, P. U. [védőhatása forskolin acetilkolin provokáció egészséges probandok. Összehasonlítása 2 adag fenoterol placebo]. Wien Med Wochenschr 12-31-198; 136 (23-24): 637-641.

Lebedinsky, Y., Nordstrom, ST, Aschoff, SE, Kapples, JF, O’Malley, GJ, Kosley, RW, Jr., Fielding, S., és Hubbard, JW szívműködést serkentő és koszorúér-tágító válaszok milrinont, forskolin, és analóg P87-7692 altatott kutya. J Cardiovasc.Pharmacol 199; 19 (5): 779-789.

Li, Z. és Wang, J. A. forskolin származék, FSK88, apoptózist indukál humán gyomorrák BGC823 sejtek keresztül kaszpáz-aktiválás járó szabályozás a Bcl-2 család génexpresszió, disszipáció a mitokondriális membrán potenciál és a citokróm c felszabadulását. Cell Int 200; 30 (11): 940-946.

Lichey, I., Friedrich, T., Priesnitz, M., Biamino, G., Usinger, P., és Huckauf, H. hatása forskolin on metakolin által indukált hörgőszűkületet extrinsic asztmás. Lancet 7-21-198; 2 (8395): 167.

Lindner, E., Dohadwalla, A. N. és Bhattacharya, B. K. pozitív inotróp és vérnyomáscsökkentő aktivitását egy diterpén-származék izolálható Coleus forskohli: Forskolin. Arzneimittelforschung 197; 28 (2): 284-289.

Maeda, H., Ozawa, H., Saito, T., Irie, T., és Takahata, N. potenciálisan antidepresszáns tulajdonságokkal bíró forskolin és egy új vízoldható forskolin (NKH477) a kényszerített úszás teszt. Life Sci 199; 61 (25): 2435-2442.

Maeda, N., Tamagawa, T., Niki, I., Miura, H., Ozawa K., Watanabe, G., Nonogaki, K., Uemura, K., és Iguchi, A. növekedése inzulin felszabadulását patkány hasnyálmirigy-szigetek által kinolon antibiotikumok. Br.J Pharma 199; 117 (2): 372-376.

Marone G., Columbo, M., Triggiani M., Cirillo, R., Genovese, A., és Formisano, S. gátlása IgE-közvetített hisztamin és a peptid leukotriének a humán basophil és a hízósejtek forskolinnal. Biochem 1-1-198; 36 (1): 13-20.

Matsumoto, S., Yamashita, T., Araie, M., Kametani, S., Hosokawa, T., és Takase, M. A szemészeti penetrációja topikális forskolin és annak hatása az intraokuláris nyomást, vizes áramlási sebesség és a ciklusos AMP szintet a nyúl szem. Jpn.J Ophthalmol. 199; 34 (4): 428-435.

Mei, S. X., Jiang, B., Niu, X. M., Li, M. L., Yang, H., Na, Z., Lin, Z. W., Li, C. M., és a Sun, H. D. abietán diterpenoidok származó Coleus xanthanthus. J Nat Prod 200; 65 (5): 633-637.

Mpiana, P. T., Tshibangu, D. S., Shetonde, O. M. és Ngbolua, K. N. In vitro antidrepanocytary aktivitású (anti-sarlósejtes vérszegénység) néhány kongói növények. Phytomedicine. 200; 14 (2-3): 192-195.

Mulhall, JP, Daller, M., Traish, AM, Gupta, S., Park, K., Salimpour, P., Payton, TR, Krane, RJ és Goldstein, I. intrakavernális forskolin: szerepet kezelése érrendszeri eredetű impotencia ellenálló a standard 3-szer a gyógyszeres kezelésre. J Urol 199; 158 (5): 1752-1758.

Peng, T., Chen, X., Zhou, W., Zeng, S., Shen, B., Wen, L., Hu, B., Liu, C., és Yao, W. [A kísérleti vizsgálatok a hatás a forskolin a süllyesztés a szemnyomás]. Yan.Ke.Xue.Bao. 199; 8 (4): 152-155.

Pieske, B., Trost, S., Schutt, K., Minami, K., igazságos, H., és Hasenfuss, G. Influence forskolin az erő-frekvencia viselkedést nonfailing és végstádiumú hiányában emberi szívizomban. Basic Res Cardiol. 199; 93 Suppl 1: 66-75.

Putnam, W. C., Swenson, S. M., Reif, G. A., Wallace, D. P., Helmkamp, ​​G. M., Jr., és Grantham, J. J. azonosítása egy forszkolin-szerű molekula humán vese ciszták. J Am Soc Nephrol. 200; 18 (3): 934-943.

Raju, K. K., Gautam, S., és Sharma, A. Molekulák részt a moduláció a gyors sejthalál Xanthomonas. J. Bacteriol. 200; 188 (15): 5408-5416.

Rao, BS, Shanbhoge, R., Upadhya, D., Jagetia, GC, Adiga, SK, Kumar, P., Guruprasad, K., és Gayathri, P. Antioxidáns, anticlastogenic és radioprotektív hatása Coleus aromaticus kínai hörcsög fibroblaszt sejteket (V79) kitett gamma sugárzás. Mutagenezis 200; 21 (4): 237-242.

Rembold, C. M. és Chen, X. L. felelős mechanizmusok forskoiinindukált relaxáció patkány farok artériába. Magas vérnyomás 199; 31 (3): 872-877.

Saihan, E. M. és Harman, R. R. Coleus érzékenységgel kertész. Kontakt dermatitis 197; 4 (4): 234-235.

Sashidhara, K. V., Rosaiah, J. N., Kumar, A., Bid, H. K., Konwar, R., és Chattopadhyay, N. sejtnövekedést gátló hatását szokatlan labdán diterpene, 13-epi-sclareol a mell- és méhrák in vitro. Phytother Res 200; 21 (11): 1105-1108.

Saunier, B., DIB, K., Delemer, B., Jacquemin, C, és Correze, C. A ciklikus AMP szabályozása Gs proteinnel. Tirotropin, és forskolin mennyiségének növelése stimuláló guanin nukleotid-kötő fehérjék tenyésztett pajzsmirigy tüsző. J Biol Chem. 11-15-199; 265 (32): 19.942-19.946.

Schlepper, M., Thormann, J., és Mitrovic, V. kardiovaszkuláris hatásait forskolin és a foszfodiészteráz-III inhibitorok. Basic Res Cardiol 198; 84 Suppl 1: 197-212.

Shan, Y., Wang, X., Zhou, X., Kong, L., és Niwa, M. Két kisebb diterpén-glikozidokat és egy eudesman szeszkviterpén származó Coleus forskohlii. Chem Pharm Bull. (Tokió) 200; 55 (3): 376-381.

Shen, Y. H. és Xu, Y. L. Két új diterpenoidot származó Coleus forskohlii. J ázsiai Nat Prod Res 200; 7 (6): 811-815.

Staudinger, J. L., Ding, X., és Lichti, K. pregnán X receptor és természetes termékek: túl gyógyszerkölcsönhatások. Expert.Opin Drug Metab Toxicol 200; 2 (6): 847-857.

Undem, B. J. és Buckner, C. K. hatásai Forskolin önmagában és kombinációban isoproterenol antigén-indukált hisztamin felszabadulást tengerimalac darált tüdőt. Arch Int Pharmacodyn.Ther. 198; 281 (1): 110-119.

Van Hecke, E., Hindryckx, P., Geuns, J. M. és Devriese, E. Airborne kontakt dermatitis származó Coleus egy háziasszony. Kontakt dermatitis 199; 25 (2): 128-129.

Wachtel H., Loschmann, P. A., Schneider, H. H., és Rettig, K. J. hatásai forszkolin spontán viselkedést, rektális hőmérséklet és az agy cAMP-szint a patkányok: kölcsönhatás rolipram. Neurosci.Lett 5-6-198; 76 (2): 191-196.

Wajima, Z., Shiga, T., Yoshikawa, T., Ogura, A., Imanaga, K., Inoue, T., és Ogawa, R. hatása profilaktikus bronchodilatátor kezelés intravénás colforsin daropate, egy vízben oldódó forskolint származék, a légúti ellenállás után trachea intubálás. Aneszteziológia 200; 99 (1): 18-26.

Wong, S., Mok, W., Phaneuf, S., Katz, S., és Salari, H. Forskolin gátolja a vérlemezke-aktiváló faktor kötődését a thrombocyta receptorokhoz függetlenül az adenilil-cikláz aktiválásához. Eur J Pharmacol 3-15-199; 245 (1): 55-61.

Xu, L. L., Lu, J., Li, W. J. és Kong, L. Y. [Tanulmányok a kémiai alkotórészek gyökere Coleus forskohlii]. Zhongguo Zhong.Yao Za Zhi. 200; 30 (22): 1753-1755.

Yanagihara, H., Sakata, R., Shoyama, Y., és Murakami, H. gyors elemzéséhez kis tartalmazó minták forskolin monoklonális antitesteket. Planta Med 199; 62 (2): 169-172.

Yang, Q. R., Wu, H. Z., Wang, X. M., Zou, G. A., és Liu, Y. W. Három új diterpenoidot származó Coleus forskohlii Briq. J ázsiai Nat Prod Res 200; 8 (4): 355-360.

Zeng, S., Shen, B., Wen, L., Hu, B., Peng, D., Chen, X., és Zhou, W. Kísérleti vizsgálatok hatásának Forskolin a süllyesztés a szemnyomás. Yan.Ke.Xue.Bao. 199; 11 (3): 173-176.

Agarwal KC, Parks RE. Forskolin: a potenciális metasztázisellenes szer. Int J. Cancer 198; 32: 801-4.

Agarwal KC, Zielinski BA, Maitra RS. Jelentősége plazma adenozin a thrombocyta-ellenes aktivitása Forskolin: potenciálódását dipiridamol és dilazep. Haemost 198; 61: 106-10.

Almeida, F. C. és Lemonica, I. P. A toxikus hatásai Coleus barbatus B. a különböző időszakokban a terhesség patkányokban. J Ethnopharmacol 200; 73 (1-2): 53-60.

Ammon HP, Muller AB. Forskolin: Egy ájurvédikus orvosság a modern ügynök. Planta Med 198; 6: 473-7.

Bauer K, Dietersdorfer F, Kaspar S, et al. Farmakodinámiás hatások belélegzett száraz por készítmények a fenoterol és colforsin asztmában. Clin Ther 199; 53: 76-83.

Baumann G, Felix S, Sattelberger U, Klein G. és érrendszeri hatások forskolin (HL-362) a betegek idiopátiás congestiv cardiomyopathia. Egy összehasonlító vizsgálat szerint a dobutamin és nitroprusszidnátrium. J Cardiovasc Pharmacol 199; 16: 93-100.

Brubaker RF, Carlson KH, Kullerstrand LJ, et al. Lokális forskolin (colforsin) és vizes áramlás emberekben. Arch Ophthalmol 198; 105: 637-41.

Burstein NL, Sears ML, Mead A. vizes áramlási humán szemben csökken forskolinnal, egy potens adenilát-cikláz-aktivátor. Exp Eye Res 198; 39: 745-9.

Caprioli J., Sears M, Bausher L, et al. Forskolin csökkenti a szem belső nyomásának csökkentésével vizes beáramlás. Ophthalmol Vis Sci 198; 25: 268-77.

Caprioli J. Sears M. Forskolin csökkenti szemnyomás nyulak, majmok és az ember. Lancet 198; 1: 958-60.

Christenson JT, Thulesius O, Nazzal MM. A hatás a forskolin a vér áramlását, vérlemezke anyagcserét, összesítése és az ATP felszabadulását. Vasa 199; 24: 56-61.

Kramer W, Thormann J, Kindler M, Schlepper M. hatásai Forskolin a bal kamra funkciót a dilatációs kardiomiopátia. Arzneimittelforschung 198; 37: 364-7.

Kreutner W, Chapman RW, Gulbenkian A, Tozzi S. hörgőtágító antiallergiás aktivitást forskolin. Eur J Pharmacol 198; 111: 1-8.

Lindner E, Metzger H. Az akció forskolin az izomsejtek módosítva van a hormonok, a kalcium-ionok és kalcium-antagonisták. Arzneimittelforschung 198; 33: 1436-1441.

Metzger, H Lindner E. A pozitív inotrop hatású forszkolin, egy potens adenylatecyclase aktivátor. Arzneimittelforschung 198; 31: 1248-1250.

Meyer BH, Stulting AA, Muller FO, et al. A hatások a forskolin szemcsepp on intraokuláris nyomás. S AFR Med J 198; 71: 570-1.

Seamon KB, Daly JW. Forskolin: egyedülálló diterpene aktivátor ciklikus AMP-generáló rendszereket. J Cyclic Nucleotide Res 198; 7: 201-24.

Seto C, Eguchi S, Araie M, et al. Akut hatások lokális forskolin a vizes testnedv dinamika ember. Jpn J Ophthalmol 198; 30: 238-44.

Tzanakakis GN, Agarwal KC, Vezeridis MP. Gátlása a hepatikus metasztázis egy humán hasnyálmirigy adenokarcinóma (RWP-2) a csupasz egér által a prosztaciklin, forskolin, és a ketokonazol. Rák 199; 65: 446-51.

Természetes gyógyszerek átfogó adatbázis fogyasztói Version. lásd természetes gyógyszerek átfogó adatbázis Professional verzió. ?? Therapeutic Research Kar 2009.

Volt. Ginseng, C-vitamin, Depresszió