C-peptid

diabetes Trends

A C-peptid vizsgálat szintjét méri ezt a peptidet a vérben. Általában azt tapasztaltuk mennyiségben egyenlő inzuliné, mert az inzulin és a C-peptid kapcsolódik, amikor először a hasnyálmirigy által termelt. Az inzulin segíti a test használata és ellenőrzése az összeget a cukor (glükóz) a vérben. Az inzulin a glükóz belépni sejtek, ahol alkalmazzák az energia. A szint C-peptid a vérben mutatja, hogy mennyi inzulin kerül a hasnyálmirigy által termelt. A C-peptid nem befolyásolja a vércukor szintjét a szervezetben.

A C-peptid vizsgálat is segíthet megtalálni az okát az alacsony vércukorszint (hipoglikémia), mint például a túlzott használata cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer vagy jóindulatú növekedés (tumor), a hasnyálmirigy (inzulinómát). Mivel az ember alkotta (szintetikus) inzulin nem rendelkezik a C-peptid, egy személy, egy alacsony vércukorszint szinten túl sok inzulin alacsony C-peptid-szint, de a magas inzulin szintje. Inzulinómát hatására a hasnyálmirigy engedje túl sok inzulint, ami a vércukorszintet, hogy csökken (hipoglikémia). Egy személy az inzulinómát lesz egy magas szintű C-peptid a vérben, ha van egy magas szintű inzulin.

A C-peptid vizsgálat történik, hogy

Lehet kérni, hogy hagyja abba evés és ivás előtt 8 órán keresztül, amelyek ezt a vérvizsgálatot.

Inzulin és néhány orális kezelésére használt gyógyszerek a 2. típusú cukorbetegség megváltoztathatja a vizsgálati eredményeket. Az orvos kérheti, hogy ne ezeket a gyógyszereket, mielőtt a vérvizsgálat.

Beszéljen orvosával, ha bármilyen aggályait szükségességét illetően a vizsgálat, a kockázatokat, hogyan fog történni, vagy mit fog mondani. Annak érdekében, hogy megértsük, mennyire fontos a vizsgálat, töltse ki az orvosi vizsgálati adatlap (Mi az a PDF dokumentumot?).

Segítség megmondani, a különbség az 1. típusú diabétesz és a 2. típusú cukorbetegség; Okát az alacsony vércukorszint (hipoglikémia); Ellenőrizze, hogy a daganat a hasnyálmirigyben (inzulinómát) teljesen eltávolítjuk.